dilluns, 23 d’abril del 2018

Debat sobre el valor de la pràctica clínica i la formació dels metges amb Vinay Prasad









Vinay Prasad (Universitat d’Oregon) i Adam Cifu (Universitat de Chicago), autors de “Ending Medical Reversal: Improving Outcomes, Saving Lives” (Johns Hopkins University Press, 2015), assenyalen 146 pràctiques clíniques que s’haurien de deixar de fer perquè s’ha demostrat que no aconsegueixen allò que prometien. La llista d’aquestes pràctiques afecta tot el ventall de l’activitat sanitària, però, fent-hi una lectura detallada, s’ha observat que hi ha quatre especialitats significades: cardiologia, ginecologia, ortopèdia i medicina familiar. És per aquest motiu que la Secció de Gestió Clínica de la Societat Catalana de Gestió Sanitària (SCGS), en la seva Jornada Anual que celebrarà el proper 18 de maig, de comú acord amb l’equip del projecte Essencial d’AQuAS, ha organitzat un debat entre un dels autors del llibre, Vinay Prasad, i representants de les 4 especialitats esmentades: Xavier Viñolas, president de la Societat Catalana de Cardiologia (SCC), Juan José Espinós, ginecòleg de l’Hospital de Sant Pau, Joan Miquel, ortopedista de l’Hospital d’Igualada i Marta Expósito de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC). El debat, que comptarà amb la moderació de Sandra García Armesto, directora del “Instituto Aragonés de Ciencias de la Salud”, té per objecte, no només conèixer de primera mà el treball de Vinay Prasad, sinó saber també què en pensen d’aquestes pràctiques els especialistes relacionats i quin és l’impacte en el nostre entorn, en tants aspectes diferenciat del d’Estats Units.



Per altra banda, Prasad i Cifu, en el llibre, fan una proposta per modificar de manera significativa els programes formatius de les facultats de medicina, amb la finalitat de formar uns nous metges més exigents amb el rigor científic, més crítics amb les pràctiques d’escàs valor, més sensibles a les necessitats dels pacients i més orientats a l’avaluació dels resultats. La fórmula proposada és ben senzilla: les ciències clíniques haurien de ser la prioritat, mentre que les bàsiques (com les entenem avui) haurien de ser complementàries. No es tracta d'estudiar models per després comprovar-los (sistema actual), sinó de fer-ho al revés: a partir dels aprenentatges de la clínica s'haurien de revisar (o acceptar) les teories. Donada la transcendència de la proposta, hem cregut oportú organitzar, en el mateix marc de la Jornada, un segon debat moderat per Xavier Bayona, comptant amb tres autoritats acadèmiques en la formació de metges: Francesc Cardellach (Universitat de Barcelona), Ramon Pujol (Universitat de Vic – UCC) i Milagros García Barbero, presidenta de la Sociedad Española de Educación Médica, a més, lògicament, d’invitar a Vinay Prasad a afegir-s’hi.

S’adjunta programa de la Jornada, amb el clar propòsit d’animar a tots els lectors a inscriure-s’hi, ja que si tenim l’oportunitat d’escoltar i preguntar a Vinay Prasad, i a tots els ponents convidats, no l’hauríem de deixar escapar.





















Organitza:  
  • Secció  de  Gestió  Clínica  de  la  Societat  Catalana  de  Gestió  Sanitària  
Amb  la  col·laboració  de:
  • IDIBAPS.  Institut  d’Investigacions  Biomèdiques  August  Pi  i  Sunyer  
  • Centre  de  Recerca  en  Economia  i  Salut  (CRES)  –  Universitat  Pompeu  Fabra  
  • Institute  for  Healthcare  Management  -  ESADE  
  • Agència  de  Qualitat  i  Avaluació  Sanitàries  de  Catalunya  (AQuAS)  
  • Hospital  Clínic  de  Barcelona  
  • Instituto  Aragonés  de  Ciencias  de  la  Salud  
  • Societat  Catalana  de  Medicina  Familiar  i  Comunitària  (CAMFIC)  
  • Societat  Catalana  de  Cardiologia  
  • Societat  Catalana  de  Ginecologia  i  Obstetrícia  
  • Societat  Catalana  de  Cirurgia  Ortopèdica  i  Traumatologia  
  • Cochrane  Iberonamérica  

Patrocinadors:
  • Vifor  
  • Unió  Catalana  d’Hospitals  
  • Consorci  de  Salut  i  Social  de  Catalunya  
  • Novartis  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada