divendres, 2 de març del 2018

Blockchain i la criptogestió









S'acaba una edició més del Mobile World Congress. Entre les diferents tecnologies exposades aquesta setmana a la fira del mòbil, la cadena de blocs o blockchain ha aparegut de manera tangencial. Anunciada com la nova revolució del món digital —que alguns consideren tan disruptiva com internet—, la cadena de blocs és la tecnologia que permet funcionar a la popular moneda digital Bitcoin, que ha arribat a cotitzar a quotes inimaginables (va superar els 18.000 dòlars el desembre passat).


Però, què són realment les cadenes de blocs i quin interès poden tenir per als lectors d'Avenços en Gestió Clínica?

Blockchain és un sistema de base de dades distribuïda que permet que les transaccions entre agents siguin alhora segures i anònimes mitjançant un segellat de temps fiable (trusted timestamp) en el registre públic distribuït (distributed ledger). Encara que la seva aplicació més coneguda sigui dur a terme operacions amb monedes digitals com bitcoin o ethereum, la cadena de blocs també pot servir per gestionar elements de valor com certificats, assegurances o vots, i s'està experimentant àmpliament en diferents sectors com el financer, el logístic o l'alimentari.

En el sector sanitari les cadenes de blocs poden tenir diferents aplicacions que encara es troben totes en estat embrionari. L'aplicació més previsible és la de facilitar l'intercanvi de dades entre diferents sistemes d'informació sanitària (història clínica electrònica), alhora que proporcionar al pacient més control sobre les seves dades i resoldre el persistent problema de l'identificador únic. La iniciativa MedRec del MIT Media Lab representa un bon exemple tant del seu potencial com del seu estat incipient.

Cap a la criptogestió


¿Les característiques de les cadenes de blocs (intercanviar valor de manera segura, anònima i distribuïda, sense que ningú hi exerceixi un control central) es podrien traslladar al món de la gestió?

Des d'una perspectiva teòrica o basada en l'experiència de la gestió d'organitzacions sanitàries tradicionals, sembla bastant difícil i transgressor, llevat que s'apliquin a petits grups autoorganitzats dins d'estructures jeràrquiques.

Això no obstant, Jordi Varela ens va posar sobre la pista de l'esplèndid llibre de Frédéric Laloux Reinventar les organitzacions, que fonamenta formalment la possibilitat de gestionar organitzacions amb lideratges distribuïts i ho il·lustra amb diferents experiències entre les quals destaca Buurtzorg, l'organització holandesa especialitzada en atenció domiciliària.

L'imperatiu de la col·laboració entre organitzacions com a font d'innovació, que es va exposar en diverses ponències al Mobile World Congress, i la aplicació i el desenvolupament de les cadenes de blocs per facilitar la coordinació en ecosistemes amb múltiples agents, prometen ser la base per a noves maneres d'organització on el comandament central ja no és central ni comandament, i la gestió s'oculta dins del sistema.

Si en voleu saber més:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada