divendres, 6 de gener del 2017

Propostes per a un 2017 més saludable



A l’inici d’un nou any, és tradicional fer bons propòsits: deixar de fumar, fer més exercici... El Dr Sandro Galea (@sandrogalea)epidemiòleg i catedràtic de la Facultat de Salut Pública de Boston, ha fet 6 propostes, basades en els determinants de la salutper tal que aquest any visquem en un món una mica més saludable.

1. Cal reduir les desigualtats econòmiques


Els ingressos econòmics són un dels determinants principals de la salut de les persones. De la seva capacitat econòmica en depèn l’habitatge, el menjar i l’educació. Augmentant els ingressos de les persones amb rendes més baixes de ben segur millorarem la seva salut.

2. Cal treballar per la igualtat d’oportunitats entre dones i homes

A la majoria de països del món les dones no tenen les mateixes oportunitats d’educació i de treball i és ben sabut que aquests són dos dels principals determinants de la salut. A més a més, a molts països, les dones pateixen altres perills: manca d’accés a una salut reproductiva de manera lliure, mutilacions genitals, casaments forçats...

3. Cal reduir les diferències socials

Les desigualtats econòmiques i de gènere són un exemple de les divisions socials que posen en perill la salut de la població. La raça també és un altre d’aquests factors que divideix la societat i que determina la salut de les persones; per exemple sabem que les dones negres tenen una major taxa d’obesitat que les dones blanques.

4. Cal millorar l’educació

Segurament l’educació és el factor més important que determina la salut de la població. La manca d’educació fa més gran la diferència entre els diferents grups socials, augmenta els risc de patir malalties i escurça l'esperança de vida de la població. Les persones amb més educació, solen tenir millor salut, ja que una educació més bona acostuma a associar-se a millors ingressos, però també a una vida amb menys riscos. 

5. Cal reduir la violència per armes de foc

En el nostre país, per sort, la violència causada per armes de foc no suposa un greu problema per a la salut pública com sí que ho és als Estats Units, on el Dr Sandro Galea demana canvis legislatius urgents per reduir l’impacte d’aquest problema.

6. Cal invertir en la prevenció de les drogadiccions

Es calcula que cada any es perd un 5% del total d’anys de vida mundial degut a l’alcohol i a les drogues. Si es vol intentar mitigar aquest problema, calen polítiques educatives de veritat i ambicioses. 

Bon any 2017!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada