dilluns, 21 de març del 2016

Les decisions compartides poden reduir el consum inapropiat d'antibiòtics








Les infeccions respiratòries agudes, els mals de coll i les infeccions de l'oïda són alguns del motius més freqüents de consulta al metge de família, especialment a l'hivern, i en aquestes circumstàncies és molt habitual que el pacient surti de la consulta amb una prescripció d'antibiòtics, malgrat que l'evidència científica s'obstina a demostrar que aquests medicaments aporten poc valor, o que fins i tot poden ser contraproduents.

L'ús inapropiat d'antibiòtics és un dels principals factors de l'augment de les resistències microbianes, avui ja un problema de salut pública mundial, i degut a aquesta preocupació, un grup d'investigadors de Cochrane, han volgut observar si les decisions compartides aconseguien reduir l'ús inapropiat d'aquests medicaments. Per aquest motiu han analitzat 10 assaigs clínics aleatoritzats amb la participació de 492.000 pacients. Aquests estudis havien avaluat accions que implicaven la formació dels metges de família en habilitats comunicatives per a les decisions compartides, a més d'informació escrita per als pacients. Els resultats van ser positius, ja que en el 47% dels casos d'infeccions respiratòries agudes dels grups de control, els pacients sortien de la consulta amb una recepta d'antibiòtic, mentre que en els grups d'intervenció, aquesta xifra es va reduir al 29%.

L'estudi demostra que és una responsabilitat professional aconseguir que els antibiòtics deixin de ser un bé de consum, per esdevenir un valor de la salut pública moderna. Fins no fa massa, hi havia un cert relaxament en l'ús inapropiat d'antibiòtics, perquè els metges confiàvem que una nova generació d'aquests productes sorprendria els bacteris i resoldria les resistències generades fins llavors. Però ara els bacteris supervivents saben llatí, mentre que la producció de molècules noves ha caigut dràsticament.

Pel que fa a la prescripció d'antibiòtics, l'evidència científica i la salut pública ja han deixat clara la seva posició. Ara és el moment de les decisions compartides, i només des del consultori es pot aconseguir que els pacients canviïn la posició de demanda per la de col·laboració.  

Posted by Jordi Varela, editor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada