dilluns, 30 de novembre del 2015

La cesària com a bé de consum








A la medicina privada del Brasil, la pràctica de la cesària ha arribat al 90% dels naixements. En aquell país, els ginecòlegs i les llevadores, si és que en queden, han perdut l'ofici d'ajudar les dones a parir, i algunes clíniques obstètriques només treballen de manera programada i en horaris d'oficina. La mala recerca tampoc ha ajudat. L'any 2000, un equip d'investigadors liderats per la Dra. Mary Hannah van revelar que la cesària era una pràctica més segura a les presentacions de natges, informació que va tenir un impacte gairebé immediat a la clínica. Quantre anys més tard es va veure que aquella recerca havia estat mal feta i que les seves conclusions eren errònies, però els ginecòlegs ja havien perdut les habilitats (gens fàcils) de practicar els parts vaginals en aquesta mena de presentacions. El resultat és que avui en dia la posició fetal de natges equival, de manera indefectible, a cesària, malgrat la manca d'evidència que sustenti la indicació.


Degut a l'increment constant d'aquesta pràctica, The Economist ha elaborat un reportatge que destaca que la cesària ha esdevingut un bé de consum lligat al benestar econòmic i a l'expansió de les classes mitjanes. Amb les dades actuals, un de cada tres nens que neixen en els països desenvolupats ho fa per cesària (un de cada quatre a Espanya), xifra que no fa més que augmentar cada dia que passa. Però el que és més sorprenent d'aquest indicador és l'enorme variablitat que hi ha en la comparació entre centres. A EUA el rang va del 7% al 70%, i a Catalunya, gràcies a les dades en obert de la Central de Resultats, sabem que hi ha un centre que practica la cesària a dos de cada tres naixements, aproximant els seus estàndards als brasilers.

D'acord amb el estudis coneguts, la cesària està relacionada amb la reducció de la mortalitat maternal fins a la xifra del 10-15%, i a partir de llavors, aquesta pràctica quirúrgica, no només ja no aporta més valor, sinó que comencen a pesar, sense aportar beneficis, les complicacions esperables en totes les intervencions quirúrgiques, a més d'algunes circumstàncies específiques incentivades per la cesària com són la major probabilitat de patir depressió puerperal o de cursar amb placentes prèvies en els embarassos posteriors.

Quan els professionals de la clínica es deixen vèncer pel consumisme i pels interessos il·lícits, apareixen les pràctiques excessives, les complicacions evitables i els mals resultats. El cas de les cesària n'és un exemple, però per desgràcia no és l'únic.


Jordi Varela

Editor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada