dimecres, 25 de novembre del 2015

Big data i salut








Karalee Close a la seva conferencia TED “Will healthcare embrace digital or will we die waiting?” en posa una de freda i una de calenta. Repassa algunes aplicacions interessants del Big Data a la salut però pregunta obertament com pot ser que sectors com el comerç o el transport vagin tant per davant de la salut en la renovació dels serveis mitjançant la creació d’aplicacions i sistemes que aprofiten l’anàlisi de les dades que recullen massivament, el que es coneix com Big Data


Una cadena de supermercats ha demostrat que és capaç (sense mirar) de saber si una clienta habitual està esperant un fill i fins i tot d’endevinar el moment del naixement amb certa precisió. La notícia cridava l’atenció dels mitjans perquè la família d’una jove es va assabentar de l’embaràs sorpresa de la seva filla pels cupons regal per embarassades que el “super” li va començar a enviar a casa. No és cap misteri, simplement es tracta de recollir de forma sistemàtica el comportament històric de compra de moltes dones i fer-ne una anàlisi encaminada a descobrir patrons com ara que en el quart mes les dones compren colònies sense olor i just abans del naixement compren grans quantitats de determinats productes d’higiene. Amb totes aquestes dades, convenientment cuinades, el supermercat pot calcular un indicador de "predicció d'embaràs" per a cada dona. Aquest és un senzill exemple de Big Data de l’àmbit “customer analytics” que lidera el ranking d’aplicacions. Totes les nostres activitats generen un rastre de dades que creix de forma exponencial tot sumant-hi els objecte que gradualment es van connectant a Internet. Com diu Karalee, si una cadena de botigues és capaç de fer això, què no serem capaços de fer en els hospitals?

Si es pensa que un volum de dades equivalents a les que la humanitat ha creat des de l’edat de pedra fins al 2010, es produeix ara en pocs minuts, no és difícil entendre que ens trobem davant d’un nou estadi de tanta rellevància com el que ha suposat l’ordinador (bases de dades) o els smartphone (tots els humans produint dades massivament). Aquesta nova generació de la tecnologia ens pot passar pel damunt com un tsunami o provocar-nos un vertigen de por. No tenim encara digitalitzada la informació i ja se’ns tira a sobre aquesta nova onada tecnològica de les dades massives o Big Data. Per altra part s’ha començat a digitalitzar la informació sobre salut fent servir els models de bases de dades relacionals i estem entrant de ple en un estadi nou en el que la tecnologia s’orienta a tractar informació no estructurada i màquines que aprenen soles. Un altre dia parlarem de Machine Learning.

Igual que Karalee Close, tothom coincideix en considerar l’enorme potencial del Big Data en el camp de la salut i ja hi ha alguns casos notables. L’aplicació BlueStar de WellDoc per a pacients amb diabetis tipus 2, és capaç, gràcies a l’acumulació permanent de dades de pacients i a la seva anàlisi en temps real, de predir amb fiabilitat una hipoglucèmia 24 hores abans que es produeixi, i el que és més, el model, gràcies a que continua analitzant dades, no para de millorar. Les aplicacions més importants, però, estan per descobrir i sorgiran de forma imprevista com una conseqüència directa de la innovació que l’aplicació del Big Data farà possible. Posem-nos-hi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada