dimecres, 10 de juny del 2015

Dades al servei de la salut





La  setmana passada va tenir lloc als Estats Units el Health Datapalooza, la conferència anual de referència sobre l’alliberament de dades de salut. O el què es coneix per open health data o dades obertes de salut. Més de 2.000 participants, acadèmics, emprenedors, empresaris i representants d’agències governamentals es van trobar a Washington durant tres dies per cercar maneres efectives d’utilitzar les dades de salut per millorar la salut dels pacients.

El moviment per les dades de salut als Estats Units va començar amb l’empenta de l’administració Obama quan l’any 2010 l’Institute of Medicine i el U.S. Department of Health & Human Services impulsaren la Health Data Initiative. El propòsit era clar: posar a disposició del públic, de manera gratuïta, online i en format descarregable, les enormes quantitats de dades de les que disposa el Departament de Salut (taxes d’obesitat, hospitalitzacions evitables o determinants de salut...) per tal que emprenedors d’arreu desenvolupessin aplicacions (mapes de salut comunitària, buscadors de proveïdors, jocs educatius, eines analítiques, etc.) útils per prendre millors decisions i millorar la salut.

En aquests anys s’han fet avenços que demostren el potencial de les dades obertes en salut. Així ho demostren alguns exemples com RowdMap que fa servir dades per fer transparent el cost dels proveïdors, monitoritzant-ne i analitzant-ne les despeses o iConquerMS on pacients amb esclerosi múltiple poden compartir les seves dades de salut i proposar idees per a temes de recerca, com s’explica en aquest vídeo:



A casa nostra s’ha fet una gran aposta per l’obertura de dades públiques amb el portal de Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya. En especial, destaquen les dades obertes de salut on hi trobem des dels indicadors publicats a la Central de Resultats (àmbit hospitalari, àmbit sociosanitari, atenció primària, salut mental...) fins a dades de farmàcia o indicadors de l’Enquesta de Salut. El què és realment interessant és que totes les dades estan disponibles en fitxers descarregables i, per tant, els usuaris en poden fer l’ús que creguin convenient. 

De fet, comencen a proliferar serveis creats a partir d’aquestes dades com són aplicacions sobre el temps o el trànsit; Eixos, un observatori de l’activitat econòmica de les ciutats per a l’elaboració d’estudis de mercat i localització de negocis; o Rodalia Info, un portal que dóna a temps real la informació sobre el servei de rodalies que aporten els usuaris via Twitter.

Caldrà seguir d’aprop les aplicacions i els serveis que es puguin desenvolupar a partir de les dades de salut. Pels avenços fets als Estats Units en aquesta matèria, sembla que el potencial és gran però també ho són els camps de batalla oberts en termes de privacitat, regulació o interoperabilitat. Obrir les dades de les que disposen els governs sembla un objectiu indiscutible per promoure la innovació i l’activitat econòmica, però caldrà posar el mateix esforç en la protecció de la privacitat, especialment en l’àmbit de la salut, on l’ús i anàlisi dels grans volums dades (big data) es presenta com el gran repte del futur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada