dilluns, 18 de maig del 2015

La salut de la població més enllà de la integració de serveis








Tots els sistemes sanitaris del món estan immersos en projectes d'integració de serveis amb l'objectiu de fer front al repte que els hi planteja l'augment de la cronicitat i de la fragilitat geriàtrica. A partir d'aquesta circumstància, King's Fund ha editat un document, "Population health systems. Going beyond integrated care", que es pregunta amb quina intensitat es dóna, també, la integració dels serveis de salut pública, donat que és en la millora dels determinants de la salut i en la prevenció dels riscos on es pot incidir de manera més efectiva perquè moltes persones envelleixin de manera més saludable del que ho fan ara.

El document de King's Fund selecciona 5 experiències de diferents països que, més enllà de la integració de serveis, arriben a l'acció comunitària: a) Kaiser Permanente, EUA, centrats en promoure activitat física i alimentació saludable; b) Nuka System of Care, Alaska, treball comunitari per reduir la violència domèstica; c) Gesundes Kinzigtal, Alemanya, grups comunitaris que fomenten l'esport i la promoció de la salut; d) Counties Manukau, Nova Zelanda, programes que posen l'accent en les millores saludables dels habitatges de tipus social; i e) Jönköping County Council, Suècia, grups de debat per fomentar la salut (life cafés, learning cafés).

David Citrin, Director de "Possible", una ONG que actua al Nepal des de 2001, explica que, en un principi, la gent anava als camps de salut de l'organització a recollir medecines, però veient l'afany que hi posaven a acaparar-les, de seguida es va adonar del que passava. Els excedents de medicaments eren moneda de canvi al mercat negre per obtenir aliments. Era evident, doncs, que la seva ONG estava lluny d'entendre les necessitats reals de la comunitat d'Achham, el districte que el govern els havia assignat. Allò va donar peu a capgirar la seva actuació cap a un programa actiu de desmedicalització social conduït per voluntaris nepalís que treballen d'acord amb les prioritats marcades per un consell de salut comunitari. Aquest programa es basa en el foment de la dignitat i del respecte, i el seu objectiu és millorar la salut de la població en general, en comptes de concentrar-se només a solventar casos. Diu David Citrin que ara, amb els 20 dòlars per persona-any amb que compten, el seu model és transformatiu i sostenible.

Amb aquests 6 exemples, 5 del primer món i un del tercer, es manifesta l'obligació que tenen els sistemes sanitaris d'entendre els problemes reals de la població, si el que volen no és ser només reactius. L'epidèmia d'obesos dels assegurats de Kaiser Permanente, per posar un exemple, però també els problemes específics de comunitats amb alts nivells de violència domèstica, com els passa a Alaska, o bé les bosses creixents de pobresa, com ocórrer ara al nostre entorn. Tots aquests casos mereixen que els proveïdors de sistemes sanitaris enfoquin les seves actuacions d'acord amb les realitats socials observades.

Amb el que està costant la integració de serveis, i ara King's Fund diu que s'hauria d'anar més enllà. Comparteixo aquesta posició, però veig molt difícil que els metges i les infermeres, al marge de la lògica preocupació, puguin incidir en els determinants de la salut poblacional (recordi'n que s'estima que un 80% d'ells no depenen de l'actuació sanitària). Malgrat això, el programa actiu de desmedicalització social d'Achham m'ha fet obrir els ulls. S'imaginen, per un moment, que aixequéssim la mirada, com va fer "Possible" al Nepal, i fóssim capaços de prioritzar els pressupostos que afecten els determinants de la salut en funció de l'impacte que tenen en la salut poblacional? 



Jordi Varela

Editor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada