divendres, 27 de març del 2015

Les apps de salut truquen a la porta del consultori






Matthew Katz, oncòleg radioterapeuta i blogger, és l'autor del tweet que ens remet a un article publicat a The New York Times sobre el valor de la proliferació d'apps de salut. Segons diu el periodista Joshua Krisch en el text, ja hi ha més de 100.000 apps disponibles amb una previsió de negoci per al 2017 de 26.000 milions de dòlars, però el mateix periodista avisa que caldria diferenciar entre dos tipus d'apps: les apps regulades i les no regulades.

Exemples d'apps regulades

Per als pacients amb diabetis mellitus hi ha diverses apps que els serveixen de llibreta de notes per a les variables que els són vitals: glucèmies, pes, etc. Aquesta mena d'apps són molt útils per a pacients làbils, ja que grafiquen el seguiment, i si convé envien les dades a la història clínica. Altres apps, com AliveCor (aprovada per la FDA), treballen amb sensors externs que permeten monitorar el ritme cardíac. En aquest grup d'apps regulades també s'hauria de considerar HemMobile, una app de Pfizer que ajuda els hemofílics a disposar d'un seguiment de les infusions del factor antihemofílic. Aquesta app està supervisada per un comitè tècnic de la pròpia companyia.

Exemples d'apps no regulades

El 2011, una comissió especialitzada del govern americà va multar els autors d'una app, AcneApp, que afirmava que tractava l'acné amb un llum que emanava de la pantalleta de l'iPhone. Quan finalment AcneApp es va retirar de la venda, iTunes ja havia venut 12.000 descàrregues. En aquesta línia, la FDA va aconsellar retirar de la venda uChek app, una aplicació que, mitjançant la càmera de l'iPhone, interpreta resultats de tiretes d'anàlisis d'orina. Com a darrer exemple d'apps no regulades, el periodista de NYT observa que hi ha un munt d'apps de salut que adverteixen que només es poden fer servir amb intencions d'entreteniment, malgrat que això no sembla dissuadir alguns consumidors, especialment les persones amb trets obsessius o hipocondríacs.

El Dr. Iltifat Husain, fundador i editor de iMedicalApps, una pàgina web de valoració d'apps, per cert molt recomanable, diu que el millor que poden fer les persones que se senten atretes pel creixent món de les apps de salut és demanar consell al seu metge. O sigui que ja ho saben, a posar-se al dia depressa, que aviat caldrà, a més a més, receptar apps.



Jordi Varela
Editor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada