divendres, 31 d’octubre del 2014

Final de vida: el debat professional pendent






El tweet de @kevinmd ens remet a un post signat per l'oncòleg James Salwitz, un professional molt actiu a la xarxa que compta amb un blog propi: Sunrise Rounds. Malgrat que tinc la sensació que al tema de final de vida ja li he dedicat molta atenció, m'he animat a triar l'escrit del Dr. Salwitz com a tweet de la setmana, perquè m'ha semblat que ha sabut posar el dit a la llaga d'un debat professional que ni tenim resolt, ni estem a prop de fer-ho.

El Dr. Salwitz explica que en un workshop sobre control de dolor i depressió, un dels metges participants va aixecar la mà i va dir: "Penso que aquesta deriva cap a la medicina pal·liativa ens tornarà a la foscor dels temps perquè ens oblidarem de derrotar les malalties, i la recerca mèdica deixarà de tenir sentit, la qual cosa pot ser el final de la medicina moderna i de la manera de ser de la nostra societat".

El dilema, doncs, en boca d'aquest col·lega és clar, afirma el Dr. Salwitz: "O lluitem amb totes les forces contra la mort, injectant quimioteràpia a tots els pacients, al marge de la seva perspectiva de vida, o ens rendim a l'evidència que som mortals, acceptem els principis darwinians de les espècies i ens preparem per morir amb dignitat".

La confrontació entre dues concepcions: a) "hem de lluitar fins al final", b) atenció pal·liativa de final de vida; quedaria representada a la part de dalt del gràfic de l'informe "Delivering high quality cancer care" d'IOM. Però el que interessa a la medicina actual i als pacients hauria de ser un continum assistencial tal com es reprsenta a la part de baix del mateix gràfic. És a dir no hi pot haver una medicina curativa que només deixa pas a una pal·liativa quan llença la tovallola, sinó que convindria un pacte entre les dues visions, evidentment ajustat a les necessitats de cada persona.


Fa poc que el Washington Post es va fer ressò d'un cas: "El metge que no sabia aturar un tractament" relatat per la Dra. Diane Meier, Directora del Centre d'Atenció Pal·liativa de l'Hospital Mount Sinai de Nova York. Si no el van llegir en el seu dia, facin servir el link que els facilito, així doncs disposen d'una nova oportunitat de fer-ho. Veuran com aquest cas il·lustra molt bé el dilema que va viure el Dr. Salwitz en el seu workshop.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada