dimecres, 29 d’octubre del 2014

ASACO: Agents de Salut Comunitària

“Sols anem més ràpid, junts anem més lluny”. Amb aquesta dita africana, que és tota una declaració d’intencions, es presenta el Projecte ASACO (Agents de Salut Comunitària), un projecte de salut comunitària iniciat al Bages. Aquest projecte té com a objectiu capacitar als professionals d’atenció primària i a altres agents de la comunitat per treballar en salut comunitària i promoció de la salut.


La idea sorgeix d’un grup de professionals de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central a finals del 2012 com una manera de trobar alternatives de gestió en matèria de salut comunitària. El projecte s’enfoca des d’una visió salutogènica i es basa en el model d’actius de salut. Aquesta visió  pretén complementar el model de salut comunitària basat en identificar i resoldre problemes de salut amb amb la identificació de les potencialitats i recursos de que disposen les persones i les comunitats per millorar la seva salut.

Des d’un primer moment els integrants del projecte van tenir molt clar que calia involucrar als professionals de salut pública del territori i per això, ben aviat, professionals de l’Agència de Salut Pública de Catalunya es van integrar en el grup impulsor del projecte.

El projecte es va iniciar amb una selecció dels diferents agents comunitaris locals de Manresa, Sallent i Navàs. Aquests agents van rebre formació sobre allò què els genera salut i sobre què poden fer per crear salut allà on viuen. També van rebre formació bàsica sobre salut comunitària i mètodes participatius amb la intenció que posteriorment aquests agents actuïn com a motors generadors de canvi i s’organitzin per realitzar accions que repercuteixin de manera efectiva en la millora de la salut de les seves poblacions.

El projecte es troba actualment en la segona fase, que consisteix en la creació de grups de salut comunitària en les poblacions esmentades i en l’inici de processos de participació. A la població de Sallent, per exemple, el grup ASACO es va presentar a la població i va iniciar una campanya mitjançant la col·locació d’urnes a diferents punts del poble per demanar a la comunitat “què els donava salut” i “què podien fer per millorar la salut comunitària”. La participació va ser molt positiva i les respostes es van exposar a les tradicionals festes de les Enramades.

ASACO és un projecte jove i amb empenta que està  demostrant que amb pocs mitjans es poden fer activitats comunitàries de qualitat. Ara cal que tingui el suport necessari per tal d’avaluar-lo i en cas que l’avaluació sigui positiva poder-lo expandir amb garanties a altres localitats de Catalunya.


Més informació:
●      Presentació del projecte ASACO
●      Blog del projecte ASACO
●      Què és la salutogènesi?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada