dimecres, 22 d’octubre del 2014

Aconseguirà el mòbil fer de carpeta de salut?


Recentment convers al món Apple, m'ha sorprès que en el meu iPhone aparegués, sense demanar la meva acceptació, una app de salut molt bàsica, però a la que se li endevina un gran potencial. Passats uns dies, quan estava donant-li voltes a l'aplicabilitat de l'eina, he llegit la notícia que Mayo Clinic de Rochester ha anunciat que la seva estratègia d'història clínica personal passarà a partir d'ara per aquesta app d'Apple, el que comporta que desmantellen l'actual i la mantindran només per a Android. Mayo Clinic és un dels hospitals americans que més clar té, juntament amb Cleveland Clinic, que la nova sanitat és global.
Amb aquesta informació al cap, se m'han ocorregut un parell de preguntes: ¿Fins a quin punt té sentit que gastem esforços en les carpetes personals de salut? ¿Els ciutadans faran servir les apps de salut? Fins ara la controvèrsia se centrava en franges d'edat i nivells de formació, però per sort McKinsey va publicar, recentment, un excel·lent estudi internacional en el qual en 5 punts es desmitifiquen les creences actuals: Healthcare's digital future. Stefand Biesdorf, Florian Nierdermann. McKinsey & Company. Insights & Publications. June 2014.

Però si això és així, per què no s'utilitzen majoritàriament les apps de salut? Més enllà d'uns quants naïf que les compren, i que després no les utilitzen més enllà d'un mes, ja que, segons sembla, els reporten pocs avantatges, l'extensió de les apps és gairebé anecdòtica. La resposta està segurament en un article que va publicar NEJM fa dos anys i que, utilitzant els aprenentatges de la banca, posa l'accent en la reenginyeria de processos sense la qual la informatització no serveix per a res: Jones SS, Heaton PS, Rudin RS, Schneider EC. Unraveling the IT Productivity Paradox. N Engl J Med 2012; 366: 2243-2245.

I el meu dubte és: assistirem, per fi, a un acceleració en la informatització, o millor dit en la industrialització sanitària, o continuarem sumits (en el nostre entorn) en la desesperant lentitud provocada per l'absència d'abordatge dels canvis estructurals necessaris en aquest tema, i en molts altres?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada