divendres, 5 de setembre del 2014

Som mortals, oi?






Atul Gawande, cirurgià, escriptor, investigador i diletant (d'acord amb el seu compte de twitter), acaba de publicar un nou llibre: "Being Mortal". Recordin que al Dr. Gawande li devem "The Checklist Manifesto 2011" (veure post de 4 d'abril de 2014), llibre que ha estat el substracte conceptual per a la millora de la seguretat clínica dels pacients que s'han d'operar.

A la promoció del nou llibre del Dr. Gawande es diu que l'autor aborda el repte més difícil de la professió de metge: el final de la vida dels seus pacients. La medicina ha transformat -continua explicant la ressenya- l'esdevenir de moltes malalties incurables, fins fer-les manejables. Però en la inevitable circumstància de l'envelliment i la mort, els objectius de la medicina semblen massa sovint anar en contra dels interessos de l'esperit humà. Els centres sociosanitaris, preocupats per la seguretat, engabien els pacients en llits de barres; els hospitals sotmeten les persones que ja han entrat en el període final a controls de constants i a maniobres de salvació més enllà del que és raonable; i els metges, compromesos en lluitar per la vida dels seus pacients, practiquen procediments inoportuns que no fan més que augmentar el patiment de les persones.

Com veuen, la contraportada del llibre és prou motivadora com per interessar-s'hi. Mentrestant, però, els aconsello que dilluns que ve -en aquesta mateixa línia- no es perdin la meva darrera recopilació d'estiu de 8 posts que sobre el final de vida he publicat a "Avenços en Gestió Clínica" en el darrer any.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada