divendres, 11 de juliol del 2014

Aquest ha de ser el segle del pacient, l'anterior ja va ser el del metge






Aquest compte de twitter, @enferevidente, especialitzat en seguretat clínica, ens ha ofert el link a una document sobre la història de la MBE que és una joia en ell mateix. Si el punxen podran accedir a un video editat de manera col·laborativa entre el British Medical Journal i The JAMA Network. Es tracta d'una tertúlia, moderada per Richard Smith, en la qual hi participen els pares de la MBE: Gordon Guyatt, Kay Dickersin, Drummond Rennie, Brian Haynes i Paul Glasziou. També hi ha connexions enllaunades amb David Sakkett, Iain Chalmers i Muir Gray. Si els ve de gust clicar el play (faci'n servei el link del tweet de la setmana), veuran com els veterans científics expliquen la seva conversió a la llavors nova manera de veure la recerca clínica, a més de les seves opinions sobre les circumstàncies actuals de la ciència mèdica.



El futur de la MBE segons els seus "pares"

A mi el que més m'ha interessat, però, ha estat la darrera ronda de la tertúlia, quan Richard Smith pregunta als invitats com veuen el futur de la MBE i de la pràctica clínica, i sobre això he pres algunes notes que reprodueixo:

Muir Gray
El segle passat va ser el del metge, aquest ha de ser el del pacient. Els metges d'avui tenen a l'abast bona formació, evidència contrastada i tecnologia que mai nosaltres havíem somiat. Ara cal que sàpiguen fer una pràctica clínica ajustada als valors de cada pacient. 

Gordon Guyatt 
El repte del futur serà que la informació de qualitat arribi als professionals de manera clara.

Kay Dickersin
Del futur espero més lideratge clínic, recerca de més qualitat i publicacions més ben contrastades. Ah! I investigar molt més en seguretat clínica.

Drummond Rennie
S'hauria d'entendre que la recerca és un procés d'aprenentatge i, de vegades, per aconseguir projectes de primer nivell, s'ha d'haver invertit temps i diners en altres que es queden pel camí.

Brian Haynes
S'ha de continuar incidint en la formació clínica basada en l'evidència, potenciar més les revisions sistemàtiques i s'ha d'invertir més en instruments que ajudin els pacients a prendre decisions.

Paul Glasziou
Tres idees: a) transparentar més tot el procés de la recerca, des de la incertesa clínica que genera la pregunta, fins a l'aplicació de la troballa al consultori, b) agilitzar la metodologia de les revisions sistemàtiques per oferir informacions consistents i ràpides a peu de feina, i c) ampliar la metodologia de l'assaig clínic a tots els aspectes de la pràctica clínica, i no només a la farmacèutica com ara.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada