divendres, 9 de maig del 2014

Quan menys és més: una agenda estratègica






El Dr. Joan Figueres, expert en avaluació de serveis sanitaris, ens avisa, amb aquest tweet, de la publicació d'un post signat per Shannon Brownlee i Vikas Saini, Vicepresidenta i President respectivament de Lown Institute, a més de Cristine Cassel, Presidenta d'ABIM Foundation. Aquest post va ser publicat al blog de Health Affairs el 25 d'abril passat i, totalment d'acord amb el Dr. Figueres, jo també el trobo remarcable perquè crec que l'article fa un bon repàs de la situació actual dels focus del malbaratament clínic i apunta algunes estratègies per implicar metges, pacients i mitjans de comunicació en la millora de la situació, i en això darrer em centraré:
  1. Repensar les polítiques preventives que indueixen al sobrediagnòstic, i implicar més a cada ciutadà en la decisió que ha de prendre davant de determinades proves.
  2. Aplicar més benchmarking a les variacions de l'ús de recursos, sobretot pel que fa a intervencions quirúrgiques programades.
  3. Potenciar la pràctica de la decisió clínica compartida amb més materials pràctics i més formació.
  4. Fomentar la integració de serveis per atendre de manera continuada i ajustada els pacients crònics complexos i els pacients geriàtrics fràgils.
  5. Desplegar més la pràctica de la medicina pal·liativa en tots els camps on es cregui que pot aportar benestar als pacients.
  6. Revisar les guies de pràctica clínica sota l'òptica d'una evidència el més independent possible. Introduir l'ensenyament de la pràctica de la medicina sòbria i la implicació dels pacients en la formació dels nous metges i infermeres.
  7. Aconseguir que les agències públiques de fons de recerca estableixin una agenda d'investigació de la sobreutilització dels serveis sanitaris.
  8. Revisar els models de finançament basats en pagament d'activitat i reorientar-los cap a la promoció del valor que els proveïdors aporten a la saluts de les persones. 
  9. Interessar més els mitjans de publicacions perquè ajudin a canviar la percepció dels serveis sanitaris i que canviïn escàndols i troballes científiques, per històries reals que ajudin a que les persones s'impliquin més en les decisions que afecten la seva salut.

Com va dir el Dr. Howard Brody a la primera conferència Right Care: "La sobreutilització dels serveis sanitaris no és només un problema tècnic, és a l'aire que respirem". 

En conclusió. Hem de generar una agenda estratègica per anar canviant la cultura de: quan més millor, per la de: decidim conjuntament què és el que més convé.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada