divendres, 2 de maig del 2014

Pràctica mèdica: un salari honest per a un treball honest






El Dr. Luís Ramos és una professional molt dedicat al networking. Ell mateix es defineix com a qualiepidemiòleg. Doncs bé, el seu tweet ens remet a un post, a The Health Care Blog, signat per un metge de família suec, el Dr. Hans Duvefelt, que treballa en un poblet de Maine, a la costa est dels Estats Units. Es tracta d'un post curt, però clar, del qual n'he extret les idees principals.

"Estem sentint dir ara que els metges haurien de ser retribuïts d'acord amb els resultats clínics que obtinguin amb el seu treball i, naturalment, quan es diu això no es pensa en paràmetres com el control de la tensió arterial o el de les glucèmies, sinó de morts, ictus, infarts, amputacions, infeccions hospitalàries, etc. Però, la meva pregunta és: com es mesura el grau d'implicació del malalt ara que se'n parla tant? He de cobrar menys si el meu diabètic va malament, malgrat que el meu treball hagi estat l'apropiat? Aquest model no ens abocaria a la tria de pacients?"

Si llegeixen el post, no es perdin les comparacions que el Dr. Duvefelt fa amb altres sectors: "A algú se li acut que els bombers cobrin menys si el foc arrasa completament una casa? O que un inspector no cobri si el crim que investiga queda sense resoldre? O que un militar tingui una retallada de sou quan perdi una batalla? I ara imaginem que -continua-, malgrat estar-hi en contra, arribats al cas, s'haguessin de mesurar els resultats en salut? Quan un pacient hagi de ser reingressat, com s'esbrinarà quin dels diversos proveïdors de serveis ha fallat? I si la recaiguda d'un bronquític crònic no és deguda a cap errada de cap metge o infermera sinó a una entrada d'aire fred? Quina mena de burocràcia s'haurà de posar en marxa per mesurar tot això?"

Davant de tants dubtes ètics i professionals sobre la implantació d'un model de pagament als professionals basat en resultats clínics, el Dr. Duvefelt proposa centrar-se en els aspectes bàsics: un salari honest per a un treball honest. Mayo Clinic i Kaiser Permanente així ho fan, i els hi va d'allò més bé.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada