dimecres, 28 de maig del 2014

Patient Centered, a propòsit d'un model









Segurament coincidiran amb mi que el concepte Patient Centered està sotmès a un ús excessiu que porta a una multiplicació de les definicions i a una vaguetat terminològica. Si es clica Patient Centered a Google apareixen 25,8 milions de resultats amb tots els cognoms imaginables, i aquesta falta de claredat afecta la pròpia aplicació del concepte i la seva extensió.

Recentment, en l'excel·lent jornada sobre Right Care, a l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, un clínic de reconegut prestigi com és Josep Tabernero, Director de l'Institut d'Oncologia de l'Hospital Vall d'Hebron, va fer un apunt pertinent sobre el tema en comentar que havíem tornat al despotisme il·lustrat. És a dir, que repetidament diem que tot ho fem centrat en el pacient, però en realitat comptem poc amb ell i el que fem, en canvi, és obviar les seves opinions, les seves expectatives i la seva experiència de malaltia.

Segurament l'origen i extensió en l'aplicació del terme ens ve, un cop més, dels aires reformadors del Obamacare que, com molt bé diu Henry Aaron en un article al New England: "Here to stay", (és aquí per quedar-se). Utilitzo aquesta introducció per facilitar la comprensió del gràfic que presento a continuació. Es tracta d'una síntesi elaborada per la meva col·laborada Pauline Fontaine a partir de l'aplicació de Patient Centered Innovation a l'estat de Washington (es poden consultar dues publicacions sobre el projecte a BMC Family Practice i a Health Care Management Review).



A la part inferior del gràfic apareixen els condicionants, els drivers, que faciliten Patient Centered i, a la part superior, les barreres. La clau està a la part dreta ja que representa la seva conclusió. Només si l'administració empeny en aquesta direcció, es vencen les barreres, i això és el que està fent el govern d'Estats Units. Imaginin, per un moment, com podríem viure aquesta nova situació, tant els pacients, com els professionals clínics, els gestors, les empreses tecnològiques o l'entorn I+D, si la nostra administració tingués l'empenta de la nord-americana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada