dilluns, 12 de maig del 2014

DianaSalud: un portal "Right Care"













DianaSalud és una pàgina web del Centro de Investigación Biomédica en Red de Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP), xarxa conformada per investigadors de sis hospitals i d'una universitat que compta amb la coordinació del Dr. Xavier Bonfill (Hospital de Sant Pau de Barcelona).

El portal DianaSalud facilita l'accés a 1.650 recomanacions (a data d'avui) de les següents fonts de pràctiques clíniques poc adequades:
  1. Essencial. Agència d'Avaluació i Qualitat Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i diverses societats científiques catalanes. Iniciativa que identifica activitats assistencials de poc valor.
  2. Compromiso de las sociedades científicas españolas. Ministerio de Sanidad. Llista de pràctiques clíniques que convindria evitar.
  3. Choosing Wisely. ABIM Foundation. Una invitació a les societats científiques nordamericanes perquè  identifiquin pràctiques clíniques que tant metges com pacients s'haurien de qüestionar.
  4. Do not do recommendations. National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE). Base de dades de recomanacions procedents de les guies de pràctica clínica de la pròpia institució sobre activitats inadequades.
  5. ACR Appropriateness Criteria. American College of Radiology. Directrius basades en l'evidència per a la petició de proves d'imatge.
  6. MJA. Comprehensive Management Framework (CMF) for the Australia's Medicare Benefits Schedule (MBS). Identificació de pràctiques amb poc valor.
  7. Less is more. JAMA Network. Secció de la revista que selecciona articles sobre intervencions mèdiques inapropiades.
  8. Mayo Clinic Proceedings. Estudi que va identificar 146 articles "Originals" de New England Journal of Medicine que revelaven activitats clíniques que seria millor deixar de fer.
  9. Prescrire. Revista independent francesa. En el darrer informe identifica 68 medicaments amb balanç risc-benefici desfavorable.
  10. U.S. Preventive Services Task Force Recomendations. Llista de serveis preventius rellevants.

MAPAC, una de les fonts que podran veure en el portal, mereix menció a apart. Aquest acrònim correspon a una xarxa de comissions de millora de la pràctica clínica, grups de treball que es promouen en alguns centres sanitaris amb la finalitat d'identificar activitats clíniques que, amb clau interna, poden tenir opcions de ser millorades, sempre, esclar, que els professionals implicats siguin capaços d'identificar les causes i circumstàncies i n'elaborin recomanacions ajustades i accions correctores, preferentment formatives.

Si se'm permet una imatge, les activitats clíniques que no aporten valor, que alguns estimen que poden ser d'un 25% del total, serien l'equivalent a un gra emmagatzemat (uns recursos en definitiva) que, per culpa d'una gestió nefasta, anirien a parar a camps de secà, erms. Però les claus per alliberar aquest gra del seu destí estèril i poder-lo sembrar a camps de regadiu, prolífics, no la tenen els propietaris del mas, sinó els treballadors que tenen cura de les sitges.



Les comissions de millora de la pràctica clínica són iniciatives que animen els professionals dels centres a anar a la recerca de les claus de les sitges del gra que, d'altra banda, es malbarataria i, per a tots ells, DianaSalud s'ofereix com una portal de literatura "Right Care" que, de ben segur, els serà de molta ajuda per a una missió tan encomiable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada