dimecres, 2 d’abril del 2014

La paradoxa de la informació









Com és prou conegut, ens enfrontem a una època en què la quantitat d'informació que es produeix i la facilitat d'accés supera, en molt, la nostra capacitat d'assimilació. Quan centrem aquest tema al sector salut, ens trobem amb un conjunt de paradoxes que probablement no tenim ben solucionades, ja que segurament ens seguim comportant amb els mateixos patrons amb els quals hem conviscut històricament i que ja deuen formar part de la nostra condició humana.

Em sembla d'interès comentar aquest tema en els dos aspectes que més es relacionen amb l'activitat assistencial diària, tant de professionals com de pacients. Abordant el tema dels professionals em sembla oportú comentar una anècdota que crec exemplar. Fa poc vaig participar en un grup d'anàlisi del paper de la infermera a l'esclerosi múltiple. El grup estava format per infermeres hospitalàries, case managers de l'NHS i infermeres d'atenció primària, i una d'elles, bona professional, va comentar, davant la sorpresa de tots, que quan es va trobar davant el primer pacient amb esclerosi múltiple va haver d'anar a consultar la Viquipèdia. Curiosament, o no, fa un mes, l'empresa de consultoria Advisory Board Company es va fer ressò d'un estudi de l'Institute for Healthcare Informatics, que deia que un 50% dels metges americans consultava la Viquipèdia. I si ens referim als pacients, fa anys que venim parlant de la qualitat, comprensibilitat i adequació de la informació que els proporcionem amb conceptes interessants com health literacy (coneixement sobre salut dels pacients).



Les xifres de Viquipèdia són impressionants, com a mitjana 1,9 milions de visites l'any passat en cadascuna de les 100 pàgines top en temes de salut de la Viquipèdia anglesa (amb un rang que va des dels 4,2 milions en tuberculosi a 1,3 milions a l'acne vulgaris). El cas de l'esclerosi múltiple està en el quart lloc amb 3,8 milions de visites/any. Davant d'aquesta situació estan apareixent veus a la comunitat científica que proposen als professionals sanitaris que s'impliquin més en l'edició de Viquipèdia, i per això crec que és d'interès comentar que s'ha generat una nova i interessant proposta: la WikiProject Medicine amb un imminent partenariat amb The Cochrane Collaboration. En la informació que els promotors han distribuït fan èmfasi en que els articles relacionats amb medicina són vistos més de 180 milions de vegades per mes a la Viquipèdia, però en canvi menys d'un 1% han passat per un procés formal de peer review. La solució és complexa, com el tema, però l'hem d'afrontar atesa la seva importància creixent.

Com a reflexió final m'ha semblat molt interessant seleccionar aquest video produït per una empresa de màrqueting de Dallas en el qual es relaciona de forma gràfica la situació actual de les necessitats dels pacients en la recerca d'informació a internet. Aquest vídeo ha estat reproduït en diverses infografies i considero que centra molt bé l'interès per la salut en el cosmos d'internet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada