divendres, 7 de març del 2014

Diferències entre un líder i un gestor






Julio Mayol, l'autor del tweet de la setmana, és cirurgià i directiu de tecnologies de la comunicació, el que avui es coneix com a Chief Information Officer (CIO) de l'Hospital Clínico de Madrid. El Dr. Mayol té un twitter molt actiu i molt professional, que aquest cop m'ha servit per punxar un vídeo sobre una intervenció de John Sculley, Chief Executive Officer (CEO) en els començaments d'Apple.


Pels que hagin vist la pel·lícula de la vida de Steve Jobs el recordaran, Sculley és el directiu de Pepsi Cola que arriba a una jove i descarada Apple, amb la finalitat d'empresarialitzar-la. Pels que no l'han vist, sàpiguen que allò va acabar malament, sobretot perquè el líder, Steve, tenia una visió concentrada en la innovació, mentre que l'empresari la tenia en el mercat i els beneficis. Jobs va ser acomiadat el 1985 i la companyia, sense ell, va continuar lluitant en un mercat emergent, amb bons resultats, com volia Sculley, però sense aquell punch del líder. Jobs va acabar comprant Apple, tretze anys després, quan la companyia, ja sense la direcció de Sculley, feia aigües.

Aquestes dues figures: el líder i el gestor són imprescindibles per a les empreses, les públiques i les privades. El líder es deu a una visió, i per tant a un projecte, mentre que el gestor es deu a un consell d'administració o a l'Administració pública directament. L'èxit de les institucions rau a que les dues figures trobin un camp de treball comú on puguin negociar i compartir objectius. De la confrontació, tipus Jobs-Sculley només poden sorgir fracassos estrepitosos per a ambdues parts. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada