divendres, 28 de març del 2014

Choosing Wisely: professionalisme en acció






Choosing Wisely és una iniciativa d'ABIM Foundation (Advisory Board of Internal Medicine) que ha preguntat a les societats científiques nordamericanes que es defineixin sobre 5 pràctiques clíniques de la seva especialitat que tant metges com pacients s'haurien de qüestionar. Es tracta d'un projecte molt interessant degut a que les societats científiques estan en una posició excel·lent per fer una tria de recomanacions que no només estan suportades per l'evidència sinó que a més impacten de manera notable en la pràctica assistencial.

En un post anterior, vaig comentar un article d'Owen Dyer, del BMJ, que posava en dubte la utilitat de les recomanacions Choosing Wisely i, per emfasitzar els seus mals auguris, va recórrer a una cita d'Upton Sinclair (recuperada malèvolament per Dyer): "És difícil aconseguir que un home entengui alguna cosa, sobretot si el seu salari depèn de no entendre-la".


Aquest video d'ABIM Foundation, que presenta el Dr. Donald Wesson (i quatre col·legues més), és una resposta esperonada, una declaració d'orgull: Choosing Wisely tracta de professionalisme, vénen a dir, no és una qüestió ni de governs ni de mútues. Hem elaborat un instrument des de l'ètica professional, perquè tant metges com pacients puguin prendre decisions evitant pràctiques clíniques que no aporten valor a la salut de les persones.

Doncs, "Visca Choosing Wisely" i totes les altres llistes de recomanacions negatives, però no estaria gens malament anar pensant també en instruments formatius, i avaluatius; així com en noves propostes positives, és a dir, iniciatives que promoguin pràctiques clíniques d'alt valor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada