dimecres, 19 de febrer del 2014

Problemes retorçats, solucions prometedores


Avenços en Gestió Clínica inaugura avui una nova secció que veurà la llum cada dimecres. Aquesta nova finestra ens permetrà difondre visions complementàries a la línia editorial, ens sorprendrà amb contribucions eclèctiques i obrirà el ventall d'opinió a l'exploració dels avenços que ens ocupen i preocupen. Cada veu vindrà embolicada en forma de columna i mantindrà la seva pròpia identitat que caracteritzarà el seu enfocament i contingut.

Per obrir la sèrie, voldria centrar l'atenció en la dificultat d'avançar en sanitat, el repte que comporta aconseguir bons resultats i la promesa d'algunes solucions. Fins i tot en temps de bonança se sentia el discurs de l'escassetat de recursos en sanitat, la necessitat de prioritzar en funció del valor (cost-efectivitat) i els guanys potencials d'una millor organització. I és que els problemes de la sanitat són de difícil solució ja que pertanyen a la categoria de problemes retorçats (wicked problems) descrits per Rittel i Webber en el marc de la planificació de polítiques socials. El canvi climàtic, l'obesitat infantil o els accidents de trànsit serien exemples de problemes retorçats.
Els problemes retorçats es caracteritzen per:
  1. No tenir una formulació definitiva
  2. No estar acotats en el temps
  3. Les seves solucions no són veritables o falses, sinó bones o dolentes
  4. No existeix prova immediata i definitiva per a les seves solucions
  5. Cada solució és una "operació única", ja que no es pot aprendre per assaig i error, cada intent compta de manera significativa
  6. No tenen un conjunt innombrable de solucions potencials
  7. Cada problema és essencialment únic 
  8. Cada problema pot ser considerat com a símptoma d'un altre problema
  9. L'existència de discrepàncies pot explicar-se de diverses formes. L'elecció de l'explicació determina la naturalesa de la resolució del problema
  10. El planificador no té dret a equivocar-se
Hi ha problemes que per resoldre's requereixen que un gran nombre de persones canviïn la seva mentalitat i comportament. Quan això passa probablement estiguem davant d'un problema retorçat i, quantes situacions d'avui no encaixen en aquesta categoria?

En plena era digital, a cada problema retorçat que es pugui imaginar li ha sortit una solució prometedora de base tecnològica, a manera de "deus ex machina". Com si la simple introducció de tecnologia solventés els problemes de fragmentació o la complexitat social. La revisió crítica de solucions a problemes retorçats i els seus marcs d'avaluació seran objecte d'aquesta columna en les seves futures entregues.

Vídeo-epíleg :

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada