dilluns, 10 de febrer del 2014

Nou decàleg: 10 estratègies per millorar resultats i estalviar amb criteri clínic





Ara fa una mica més de 9 mesos, en concret el 29 d'abril de 2013, vaig publicar un decàleg de com estalviar amb criteri clínic, que ha rebut 7.395 visites a slideshare. Donat l'interès observat pel tema, he cregut convenient elaborar ara una actualització d'aquell treball, ja que, durant aquest període, les fonts documentals del que podríem anomenar fenomen "Right Care", han tingut una gran evolució, que no fa més que reflectir l'interès que des de molts punts de vista genera la necessitat d'orientar les pràctiques clíniques cap al valor que realment aporten a la salut de les persones.



Evolució de les fonts documentals "Right Care" en els darrers 9 mesos
  1. Choosing Wisely: el nombre de societats científiques nordamericanes que contribueixen s'ha doblat, i ara ja en són 50, amb 260 recomanacions. A més s'han editat 34 informes específics destinats als pacients (Consumer Reports).
  2. Do not do recommendations NICE: ha aparegut una actualització de 23 de gener de 2014 amb 958 recomanacions, 159 més.
  3. Too much medicine British Medical Journal: 19 treballs nous.
  4. Less is more JAMA Network: 28 articles nous amb l'aparició de la secció "A teachable moment".
  5. Mayo Clinic Proceedings: Aquest portal ha publicat un treball amb una revisió que ha aflorat 146 estudis editats a New England Journal of Medicine que aconsellen aturar sengles pràctiques clíniques.
  6. Value-Based Health Care Nova línia editorial del blog de Harvard Business Review en cooperació amb New England Journal of Medicine.
  7. From avoidable care to right care. Lown Institute va celebrar a primers de desembre de 2013 la segona conferència del moviment "Right Care" on es va aprovar la declaració de principis Right Care Alliance.
  8. Projecte Essencial AQuAS. Va iniciar el seu camí el 4 de març de 2013 i ara porta 19 recomanacions documentades.
  9. Societats científiques espanyoles: 12 societats presenten 60 recomanacions sobre pràctiques clíniques que s'haurien d'evitar.

Quins són els fonaments del nou decàleg?

El que es presenta avui és una actualització del decàleg d'abril de 2013, a la llum de les novetats aparegudes en aquest període de temps, però també de la iniciativa “Triple Aim” de l’Institute for Healthcare Improvement d’EUA:

Aquests tres objectius estan a la base del decàleg i es resumirien en: a) millorar l’experiència del pacient, incloent-hi la qualitat del procés i la satisfacció pel tracte rebut, b) millorar la salut de les persones i de les poblacions, c) reduir els costos de la provisió dels serveis sanitaris pel sol fet de disminuir pràctiques de poc valor.

10 estratègies 72 recomanacions
No dubtin a incorporar aquest decàleg al debat professional i directiu de les seves organitzacions i veuran com, de mica en mica, el seu treball clínic anirà responent més bé a les necessitats reals de les persones que confien en vostès i, com a resultat d’això, estiguin segurs que les seves organitzacions esdevindran més eficients i efectives

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada