dilluns, 16 de desembre del 2013

De la pràctica clínica evitable a la pràctica adequada

Els dies 3, 4 i 5 de desembre va tenir lloc a Boston la segona reunió de la iniciativa "Right Care", un moviment professional i social liderat per "Lown Institute". En el post del 16 de setembre es pot consultar la informació bàsica del projecte, així com la "Declaració de principis" en l'original en anglès o bé en la traducció al català.



Vaig tenir l'oportunitat d'assistir a la reunió, i tot i que crec que no em pertoca fer el resum de la trobada, que d'això ja se n'ocuparà "Lown Institute", no em puc estar de comentar una "delicatessen" d'entre tot el que per allà es va dir i es va documentar. Es tracta d'una visió del futur des de la perspectiva del pacient, del professional i de la relació entre els dos principals actors del sistema sanitari.






Aquest que els he ofert és un extracte dels meus apunts i, per tant, molt limitat. Val a dir que el "brainstorming" va tocar molts més punts, i tot i que no ho he seleccionat en aquesta primera tria, hi va haver una menció per a la premsa i la seva influència en la visió distorsionada que la ciutadania, els professionals i la indústria tenen sovint sobre els avenços de la medicina.

Aquestes reflexions sobre la visió dels sistemes sanitaris no són més que instruments per implicar cada cop a més pacients i professionals en la lògica de la consolidació de pràctiques clíniques d'alt valor com a activitats substitutòries del consumisme irreflexiu imperant. 

En aquesta línia d'escenaris previsibles (o desitjables), fa un parell de mesos vaig editar un post sobre l'informe de l'hospital de futur del Royal College of Physicians de Londres, el qual encaixa perfectament amb aquestes darreres aportacions de "Right Care" i crec que tot plegat reforça el debat de la transició des d'una pràctica clínica evitable a una pràctica adequada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada