dijous, 12 de desembre del 2013

BMJ convoca reunió de "Too much medicine"






El Dr. Manuel del Castillo, Director Gerent de l'Hospital Maternoinfantil de Sant Joan de Déu d'Esplugues i Vicepresident de la Societat Catalana de Gestió Sanitària, és un tuitaire incipient, tot i que crec que prometedor, ja que la seva tendència a la innovació ha fet que el centre que lidera sigui avui punter en xarxes socials de malalts, en el que alguns anomenen "Hospital líquid".

Després de la presentació de l'autor del tweet, el que toca ara és punxar el link que ens duu a un editorial del BMJ on s'anuncia una propera reunió de la campanya "Too much medicine" per a la tardor de l'any que ve. Penso que a partir de la crida del BMJ hauríem de pensar seriosament què som capaços d'aportar-hi des de la nostra posició. No en va, segons l'editorial (amb el que coincideixo plenament), la medicina basada en l'evidència no es desenvolupa en un entorn "net", lliure d'interessos professionals i comercials, ans al contrari. També s'afirma que les guies de pràctica clínica, massa sovint, contribueixen a la sobreactuació mèdica, en promoure controls exagerats o en ampliar definicions de malalties o de situacions de risc de patir-les.

La Dra. Iona Heath, expresidenta del "Royal College of General Pratitioners", una de les conferenciants convidades a la reunió, ha remarcat, en una presentació recent a Darmouth, l'impacte de l'epidèmia de sobrediagnòstic i de sobretractament en els sistemes sanitaris:


Dilluns que ve parlaré de la reunió de la setmana passada del moviment "Right Care" que va organitzar a Boston "Lown Institute" i a la qual vaig tenir l'oportunitat d'assistir. 
Com veuen hi ha una empenta multicèntrica del món científic, editorial i social per incrementar el valor de la pràctica clínica, i desprendre-la d'altres interessos. A veure si nosaltres, a nivell local, també ens posem les piles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada