divendres, 23 d’agost del 2013

Noves malalties: noves?






Enrique Gavilán és un metge de família que té per costum oferir "material" professional de qualitat a twitter, sobretot en la línia de les evidències en sobrediagnòstic i sobretractament.

Per a aquesta ocasió he escollit un tweet del Dr. Gavilán que ens remet a un treball editat a "PLOS Medicine" que analitza 16 estudis en les quals hi havia hagut canvis de criteris en les definicions diagnòstiques de malalties comuns com: hipertensió arterial, asma, trastorns per dèficit d'atenció amb hiperactivitat (TDAH), MPOC i demència, entre altres.

Una de les troballes de l'estudi va ser que aquests canvis de criteris anaven fonamentalment en tres direccions: creació de pre-malalties, baixada de dintells de valors analítics i introducció de mètodes que diagnostiquen precoçment. Una altra descoberta és que aquests canvis de criteris, que no fan més que augmentar la legió de persones afectades per circumstàncies suposadament patològiques, no vénen acompanyats per valoracions sobre els impactes negatius, o fins i tot perniciosos, per a la salut dels "nous malalts". I encara hi ha una darrera troballa i és que molts d'aquests estudis han estat desenvolupats per investigadors amb interessos econòmics vinculats a companyies farmacèutiques directament interessades en els canvis de criteris proposats. Buf...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada